Saturday, September 13, 2008

Kinesernas tar över.

Jag blir alltid skeptisk och misstänksam mot personer som imponeras av diplom och titlar. Kunskap och utmärkelser är i princip värdelösa tills dess att du gör något med dem, och då är en sådan sak som erfarenhet oersättlig.



Till judons arenor för både träning och tävling här i Peking har vi åkt kinesisktillverkade bussar. Attributen med ljusa skinnklädslar och annat gav intrycket att detta skulle vara ett förstklassig ekipage i klass med våra europeiska motsvarigheter. Men när man tittar närmare på diverse detaljer känns det bara plastigt och dåligt. Konstruktionen på armstöden skall vara "high tech" men blir bara o-funktionella.



Idag var vi och tittade i "förbjudna staden". Där kunde man hyra en manick som automatiskt pratade om de olika sakerna man passerade. Problemet var bara att den pratade vid fel ställen och när vi försökte styra den manuellt blev det error. Vi gick sonika tillbaks och krävde pengarna tillbaks (och fick det också, tillsammans med massa grymtande). Tekniken är inte ny och jag har tidigare använt liknande prylar på andra ställen. Kvalliten kändes som något från 80-talet.



Det sägs att det examineras en miljon civilingenjörer varje år här i Kina. Det tror jag säkert att det gör också. Men att det över en natt skulle ta över världen tack vare detta tror jag inte vi behöver vara rädda för. Visst kommer Kineserna starkt men naturen är varken linjär eller beroende av en enda variabel utan mycket mer komplex. Exempelvis kommer de kineser som går i första led bli "mätta" på utveckling och då stagnerar framåtskridandet tills nästa våg av framåtanda tar vid.



Om ni är nyfikna på den förbjudna staden så är det nog bäst ni åker dit själva och tittar (eller frågar någon annan). För varken Elvira eller jag blir särskilt imponerade eller exalterade av hus, oavsett hur stora de är.



Sov gott. Och oroa er inte för Kineser.

2 comments:

Anonymous said...

Linnea ville att skulle skriva att det gått jättebra på gog ihelgen! Linnea tog guld o blev bästa judoka i F-15! Himla kul! Hoppas ni har det bra! Jessica

Edde said...

Tjohoooooo! Grattis Linnea!! Bra jobbat!!! Så ska det se ut!!!! (Där tog superlativen slut.) Jag har kikat efter resultatlistor men inte funnit några, så det var extra kul med possitiva besked.
/Edde